Ladies and Gendlemen the Primeminister of Hellenic Republic Alexis Tsipras


Γράφει ο Αντώνης Γαύρος


Ακούγονται πολλά, λέγονται περισσότερα, όμως η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι, αν όχι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε στην Αμερική, τι συμφωνήθηκε και πόσος τελικά είναι ο λογαριασμός. 

Η Αντιπολίτευση λογικό είναι στα πλαίσια των φανερών συμφωνιών και αφού "φανερή" είναι μόνον μια και μάλιστα ακουστικά αρνητική - η συμφωνία για τα 2,4 δις για την αναβάθμιση των F-16 - να βαράει αλύπητα και η κυβέρνηση να μην μπορεί να αντιδράσει. Όλα δείχνουν σε βάρος μας.

Ο τελευταίος που θα έπαιρνε το μέρος της κυβέρνησης είμαι εγώ. Αλλά μιας και αυτή δεν θέλει και δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο, πέρασα μια ολόκληρη νύχτα να αναζητώ τι μπορεί να κρύβει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική. Στις πόρτες που χτύπησα άκουσα διάφορα και για τα F16 και για τα F35. Οι στρατιωτικοί  είναι χωρισμένοι και επιχειρήματα θετικά και αρνητικά υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Όμως την πιο φαινομενικά σωστή άποψη την άκουσα από έναν απόστρατο :

<<Η Ελλάδα έχει μερικές χιλιάδες αεροπλανοφόρα στο Αιγαίο, δεν έχει ανάγκη ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο, το δόγμα της χώρας μας είναι αμυντικό, άρα δεν χρειάζονται επιθετικά αεροσκάφη. Ισχυρά ραντάρ, ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα και ας αγοράζουν οι Τούρκοι ότι να΄ναι.>>. 

Ανατρεπτική η άποψη, αλλά είναι ένας άνθρωπος που πήρε πόδι γιατί κάποτε διαφώνησε με τις αγορές του αιώνα, για τις αναβαθμίσεις της δεκαετίας και συντάχθηκε με την αγορά των υποβρυχίων, των S300 και τις μετατροπές υπαρχόντων συστημάτων με δικές μας πατέντες. Οπότε κάτι ξέρει παραπάνω. 

Κακά τα ψέμματα, καμία χώρα δεν μπορεί να κατακτηθεί από τον αέρα. Ο αέρας μπορεί να δίνει τακτικό πλεονέκτημα και ισχυρή υποστήριξη, όμως σήμερα που τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό και εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα απ΄ότι τα αεροσκάφη, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε. Μήπως ένα σύστημα τύπου THAAD ή S400 θα ήταν προτιμότερο από μια αναβάθμιση που ούτως ή άλλως απλά θα παρατείνει την επιχειρησιακή λειτουργία των F-16 για μερικά χρόνια; 

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ή τα καινούρια αν τυχόν αγοράζαμε F35 έχουν τεράστια κόστη αγοράς πυρομαχικών, τεράστιο επιπρόσθετο κόστος εγκαταστάσεων υποδοχής, συντήρησης και εκπαίδευσης προσωπικού. Αντίθετα τα αντιεροπορικά συστήματα εκτός από πυρομαχικά χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, ενώ οι αναβαθμίσεις τους είναι σαφέστατα φθηνότερες. 

Τέλος και αναφερόμενος στον τίτλο του άρθρου χάρηκα ιδιαίτερα που κατά την προσέλευση των Τραμπ και Τσίπρα άκουσα αυτό το HELLENIC REPUBLIC. 

Επιτέλους αυτό το γκρις αρχίζει και σιγά σιγά και βγαίνει από πάνω μας... 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες λόγω διακοπής λειτουργίας του Starlink

Απ΄ότι πήρε το αυτί μου, πολύ σύντομα θα τεθεί το θέμα της μαντήλας στην Ελλάδα!

Οι 8 Τούρκοι που ζητά ο Ερντογάν και τα δύο μέτρα και σταθμά της Τουρκίας!

Διανομή φυλλαδίων στα Ελληνικά για την "αγάπη" μεταξύ αλλόθρησκων και μουσουλμάνων στην Αττική